Szállásfoglalás how to

2023.01.29

Vajh' miféle érdekes és újszerű információt lehet átadni egy olyan egyszerű és hétköznapi tevekénységgel kapcsolatban, mint a szállásfoglalás?

Aminek a cselekménye annyi, hogy felkeresem a közismert szálláskeresős oldalakat (vagy a google térképen zúmolgatok, míg elő nem ugranak a szállodák, apartmanok ikonjai), és foglalok.

Pont.

Nos, mi sem gondoljuk, hogy mindez bonyolultabb folyamat lenne, azonban (leginkább a facebook szálláskeresős csoportjaiban zajló diskurzusok alapján) úgy tűnik, sokak szája íze néha mégis megkeseredik miatta.

Az idő pénz

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az idő az egyik legdrágább dolog az életünkben. 
Felbecsülhetetlen értékét pótolhatatlansága adja, és az a fájdalmas (avagy örömteli) tény, hogy nem tudjuk, mennyi adatott belőle. Az általunk jelenleg ismert dimenziószámban nem megfogható, közvetlenül nem érzékelhető.

Itt van velünk folyamatosan, sőt már előttünk is itt volt, sőt utánunk is itt lesz, sőt a világegyetemben akkor is jelen lesz, amikor már sem a Föld, sem a Nap, sem a Hold nem kerülgeti egymást.

A pénz legalább olyan szinten szövi át és határozza meg a mindennapjainkat, mint az idő. Csak míg az idő egyfajta közvetett közegként megfoghatatlanul van jelen az életünkben, a pénz jelenléte (vagy jelenlétének hiánya) nagyon is közvetlenül és megfogható módon.

Nem mellesleg a pénzre többé-kevésbé van ráhatásunk: tudjuk befolyásolni, hogy mennyi legyen belőle. Kérhetünk kölcsön, vállalhatunk másodállást, de akár élhetünk nélküle is, miként azt teszik a hippik vagy a jógik. 

Time is money

Idő és a pénz egymásba fonódása könnyen létre tud jönni, az emberiség pedig ennek a szinte elválaszthatatlan köteléknek a time is money kifejezéssel állított szobrot.


Ez a kifejezés (szólás) pedig a felgyorsultnak nem minden ok nélkül nevezett mai világunkban még hangsúlyosabb értelmet nyert – egy szempillantás alatt bukkan fel és jut a tudomásunkra bármi, majd illan tovább ugyanolyan hirtelenséggel. 

Marika néninek kompromisszumkötéssel kell vezekelnie a késéséért: mivel az olcsóbb, de még bőven elfogadható minőségű (nem primőr) zöldség elfogyott, vagy kevesebbet vesz a drágább primőrből, vagy az olcsóbb, de már jóval kérdőjelesebb minőségűből vásárol eleget.

Tanulság

Marika néni későn ért ki a zöldségpiacra, ezért csak a maradékból választhatott. 
Káposztássy-Kecskés Renáta későn ért ki a szálláspiacra, ezért ő is csak a maradékból választhatott – ellentétben Horváth Árminnal, aki korábban előle is elvitt egy jó és megfizethető lehetőséget.

Tanulság: a szálláshely-piac pont ugyanazon logika szerint működik, mint a zöldségpiac: aki későn érkezik, azt a lelegelt, üres legelő várja. 

Konklúzió

Aki időben foglal, annak nem keseredik meg a szája íze, és akár több tízezres nagyságrendű összeget is megspórolhat a maga és a családja számára.

Zárásként egy saját termesztésű útravaló igét, avagy bölcsességet, avagy zárszót adunk át: megfogni az időt nem lehet, de a pénzt igen, ha időben foglalunk – szállást! 😎